# 6 - Fokus på färg

En nära vän till mig råkade ut för detta för någon helg sedan. Hon pratar med en kille under en kväll och som vanligt i hennes värld kommer hennes ursprung på tal. Denna gång är dock killen mer än vanligt korkad då han uttrycker att han "gillar utländska tjejer eftersom de har bättre attityd än svenska". Till saken hör att min kompis är adopterad och minst lika svensk i "sin attityd" (om det nu finns någon sådan) som vilken svensk tjej som helst. Det enda som skiljer ut henne är den lilla detaljen utseendet. Tänk vad mycket fördomar vi lägger in i hur en människa ser ut. Dock har jag skrivit om ämnet förut så jag tänker återanvända det här gamla inlägget.


Vart kommer du ifrån? Ursprungligen alltså?


En fråga som säkert i många fall ställs med välmening. Dock utan att konsekvenserna en sådan fråga kan få betänks närmare. Visst är det fint med intresse för människors bakgrund. Men hur ofta visar du samma intresse för någon som ser likadan ut som dig själv? Är inte alla människors bakgrunder intressanta? Fokus läggs på olikheter och människan ifråga identifieras som annorlunda. Problemet med denna identifikation av "den andre" är att vi hela tiden rekonstruerar och upprätthåller de maktpositioner som finns i samhället. Ett "vi och dem" tänkande som leder till att en viss grupp av människor ses som något fundamentalt annorlunda och aldrig kan bli riktigt svenska. Om inte dessa maktpositioner funnits hade frågan inte inneburit samma problem som den nu gör för många människor. Jag har vänner som hatar den frågan. Att allt intresse läggs på deras bakgrund gör att människan bakom hudfärgen glöms bort.

136521-1035
Bild: Fotoakuten

Intresset för en människa borde bestå i just människan bakom allt. Oberoende av kön eller vilken av regnbågens färger som råkar utgöra hudtonen. Och eftersom vi är så fokuserade på olikheter borde vi kanske flytta intresset till människors inre olikheter istället för dem yttre. För det är väl det som är riktigt intressant, egentligen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0